Борисов на хоризонта - ГЕРБ води с 0,8% пред ИТН в края на юли, според Тренд

Борисов на хоризонта - ГЕРБ води с 0,8% пред ИТН в края на юли, според Тренд

Анализи

Мнения / Анализи 174 Views 0

Същите 6 политически формации ще бъдат в следващия парламент при избори сега. ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила с минимална преднина пред „Има такъв народ". 

Това показват данните от проучване на Тренд по поръчка на в. 24 часа, реализирано между 23 и 30 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1006 души. Максимално допустимата стохастична грешка е 3,1%, уточняват социолозите. 

Първа политическа сила в страната е ГЕРБ-СДС, преднината й обаче е едва 0,8% пред Има такъв народ. В битка за третото място остават БСП и Демократична България съответно с 14.5% и 14.1%. Твърда четвърта позиция заема ДПС с малко над 10%, а „Изправи се БГ! Ние идваме!" получава 4,4 на сто. Под бариерата остават Възраждане с 2,9%, ВМРО с 1,9% и Българско лято с 1,1 на сто. 

Служебното правителство постепенно покачва подкрепата за своята работа, като през юли 40% декларират, че имат положителна оценка за него, а 42% отрицателна. 

В последните няколко месеца не се отчита съществена тенденция в положителната оценка за работата на президента, но намаляват отрицателните оценки, като през юли 50% имат позитивна оценка, докато 32% негативна, показват още данните на Тренд. 

Над половината от пълнолетните български граждани (51%) декларират, че изборите са били честни и само 15% са на обратното мнение. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че гласуването чрез машина трябва да остане (57%). Само 12% са на мнение, че трябва да се върне гласуването на хартиена бюлетина. 

Само 8% са имали затруднения да гласуват с машина, като сред тях преобладават най-възрастните. Сред възрастовата група 70+, малко над една четвърт споделят за затруднения. 

--------------------------------------------

Теренът на проучването беше проведен между 23 и 30 юли на територията на България и е моментна снимка на нагласите към този период. Предложението на „Има такъв народ" за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития могат да са дали определено отражение на нагласите, но проучването няма как да го отчете

Comments