Кирил Петков за енергетиката: Геотермални централи, ВЕЦ-ове на Дунав, нови блокове в Козлодуй

Кирил Петков за енергетиката: Геотермални централи, ВЕЦ-ове на Дунав, нови блокове в Козлодуй

Политика

България / Политика 25 Views 0

Много искат да ни спрат и през следващите три седмици ще прочетете невероятни неща за нас. Това каза съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков на среща с граждани в Горна Оряховица.

"Нито взехме пари от някой, нито взехме хора от някой, абсолютно независимо си държим партията. Всеки в листите ни сме го проверявали. Може и да сме направили някоя грешка, но не сме поемали ангажименти и един ден няма как някой да ни вдигне телефона и да ни каже - помните ли как ви подкрепих и какви пари ви дадох. Това много ги дразни", каза той.

Петков посочи, че страхът от Продължаваме промяната е много голям, защото не знаят как да ги контролират.

"Ходим от град на град, имаме ясни политики и визия как да спрем парите на всичките крадци", посочи бившият министър на икономиката.

Петков бе категоричен, че ако в следващият парламент има 121 депутати на промяната, то тя ще дойде "като бързия влак".

"Трябва да достигнем 121 депутати. Не трябва да са по-малко и колкото сме по-силни в парламента, толкова ще можем повече да диктуваме нашите политики, вместо да правим някакви компромиси. Трябва да направим коалиционно правителство, то е ясно. С Христо Иванов и ген. Атанасов си говорим в момента. Истината е, че и те, и ние осъзнаваме, че в следващото правителство ще работим заедно. Много се надяваме "Изправи се! Ние идваме!" и те да минат бариерата, защото това са още 12 депутата, които ще ни трябват", обясни съпредседателят на ПП.

Петков коментира и темата за това от какви енергийни мощности се нуждае България.

"Вярваме, че има алтернативи на ядрената енергетика, които са си по-наши. В цяла Северна България се оказва, че има води, които са на около 2 километра под земята - геотермалите. Турция в момента вдигна 1200 мегавата за 5 години само геотермали. Сега вкарахме два проекта за геотермални източници в плана за възстановяване и развитие, защото, ако се окаже, че е вярно, по-хубаво няма. Това си е българска енергия, зелена и не зависи от никой доставчик. Въпросът е дали ще е достатъчна и след тези два пилотни проекта ще знаем", каза Петков.

Според него за АЕЦ Белене има сериозен проблем, за който никой не говори.

"Истината е, че те махнаха сертификацията на площадката, а нова сертификация след Фукушима, Брюксел няма да даде. Затова трябва да се мисли както за удължаване на живота на АЕЦ "Козлодуй", така и за инсталирането на нови реактори там. Със сигурност България трябва да има ядрена енергетика и централа, но централа, която е реална", добави съпредседателят на ПП.

Петков посочи пред хората от Горна Оряховица, че има и други възможности за развитието на евтини местни производства на електроенергия.

"От шест години румънската държава иска заедно да направим ВЕЦ и ние сме единствената отсечка, в която нямаме ВЕЦ в момента. Преди нас има 52 такива централи. А това е също безплатна енергия. Също е зелена, тя си тече. Така че бъдещето е на ВЕЦ-овете по Дунава, геотермалите и за Марица Изток разглеждаме една съвсем нова технология, с която да се хваща въглеродният диоксид и да го правиш на тор. Въпросът е дали можем да го направим достатъчно бързо и достатъчно масово. Ако това можем, тогава въглищата ще си ги работим. Горим си въглищата с Мариците, но емисиите ги няма. Тогава отиваме в Брюксел и обясняваме, че няма смисъл да спираме въглищата, ако те не вкарват емисии. Така че приоритет номер 1 трябва да е да имаме българска енергия и да е максимално евтина", подчерта Петков.

Comments