Медиана: Продължаваме промяната продължава да нараства, води пред БСП

Медиана: Продължаваме промяната продължава да нараства, води пред БСП

Анализи

Мнения / Анализи 135 Views 0

Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност. 

Тя се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели - съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат не по-малко от 50% от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека - но все още близо 30% се колебаят дали и за кого да гласуват. 

Това показват данните от проучване на агенция Медиана. * При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков.

Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев. 

Симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани, и тяхната партия е първа – с 8 % дистанция от следващите. „Продължаваме промяната“ продължава да нараства и да привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. БСП засега са трети в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България воюват за четвъртото място и са с близки проценти (между 10-12 %). Шанс за парламента има и „Изправи се БГ. Ние идваме!“ - 4.2 %.

Независимо че ГЕРБ е най-силната партия, към момента не изглежда възможно тя да се върне във властта. За връщането й във властта са едва 21 % от избирателите, а 51 на сто искат управление без ГЕРБ.

Формирането на правителство обаче, ще бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство, коментират от Медиана. 

--------------------------------------- 

Изследването е проведено в периода 04 - 08 ноември 2021 г. с 957 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Comments