Над 5000 лева са приходите на летище Русе за първите 9 месеца на тази година

Над 5000 лева са приходите на летище Русе за първите 9 месеца на тази година

Русе

Регионални новини / Русе 25 Views 0

Време за прочитане: 2 мин.

Община Русе притежава първото и засега единствено общинско летище в България с лиценз за летателна площадка за малки самолети, издаден от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 19 декември 2016 г.

& През втората година от мандата основен приоритет на общинското ръководство бе работата по подновяване на гражданските полети и постепенното му утвърждаване като регионално летище от полза за Русенския регион и Севера.

Още през пролетта на 2021 г. българската компания “Gullivair” заяви открито своя инвестиционен интерес да извършва полети между Русе и столицата със& закупените от нея самолети ATR 72. Тя предвижда полетите да отнемат между 30 и 40 минути и да събират ок. 70 пътници. За целта общинските служители изготвиха и разпространиха анкетно проучване сред гражданите и бизнеса от Русе и съседните прилежащи територии, което установи над 98% желание за възстановяване на бързата връзка между Русе и София.

Община Русе инициира създаването на работна група с представители на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Съвместно с експерти& бяха определени изискванията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се повиши товароносимостта на пистата и да може летището отново да посреща пътници и различни по вид самолети. Проведени са и редица срещи, чрез които екипът черпи опит и заимства добри практики от други регионални летища в страната.

Освен традиционните дейности по поддръжка на пистата, сервитутите на пистата, инфраструктурата, техниката, сградите и зелените площи, със собствени средства Общината вече извърши ремонт на покрива и някои от помещенията в салона за пътници.

Предстои да се направят разходи за ремонт на пистата, за фугиране, маркировка, система за контрол на сигурността, оборудване за информиране на пътниците, ограда и др. Трябва да се закупи и метеорологична станция, с която пилотите автоматично ще получават информация за атмосферните условия на летището.

Необходимо е да се вложат средства и за назначаване и обучение на персонал – по сигурност, вътрешен контрол, ръководители на въздушно движение,& като обучението им би продължило поне 3-4 месеца.

Ще има и разходи, свързани с изработката на Генерален план на летището, такси за лицензи и др. документи, изработка на Ръководство за експлоатация и Програма за сигурност.

За финансирането на някои от дейностите Община Русе ще използва собствения си капацитет, но за други ще се търси съдействието на държавата. На официална среша за развитието на транспортната свързаност в Дунавския регион министрите от служебното правителство категорично заявиха, че ще подкрепят проекта. & & & & & & & & &

За периода 01.11.2020 г. – 31.09.2021 г., приходите на летище Русе са 5 894, 30 лева.

Материалът Над 5000 лева са приходите на летище Русе за първите 9 месеца на тази година е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments