Народният представител Крум Зарков: Надявам се много и съм сигурен, че новото правителство на България ще обърне погледа си към Русе като естествен мотор на развитие на цяла Северна България

Народният представител Крум Зарков: Надявам се много и съм сигурен, че новото правителство на България ще обърне погледа си към Русе като естествен мотор на развитие на цяла Северна България

Русе

Регионални новини / Русе 61 Views 0

Време за прочитане: 3 мин.

RuseInfo разговаря днес с народния представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков. Ето какво сподели той за медията.

Г-н Зарков, кои са основните приоритети във Вашата работа като вечe положил клетва в новия състав на Народното събрание?

Основните приоритети са тези, за които говорихме и писахме в нашата програма. За Русе спешно трябва да предприемем крути мерки за подобряване качеството на въздуха. Ще работя за развитие на пътната инфраструктура по три линии – Русе – Велико Търново, Русе – Разград и Русе – Кубрат. Работим за възстановяването дейността на летище Щръклево, за което вече има развитие през последните седмици и ние сме щастливи от това. Необходима е реорганизация на тежкотоварният трафик, за което също благодарение и на нашите усилия, действията на кмета и служебното правителство, се заделиха средства. Знаете за толкова дългоочаквания буферен паркинг, но има още много да се направи. Започваме веднага с привличане на вниманието на държавата към възстановяване на някои ключови дейности. На първо място това са корабостроене и кораборемонта. Днес, по – късно, след нашия разговор, имам среща и с корабособственици, за преодоляване на някои много тежки и с години наслагвани проблеми за плаването по Дунава, за което ще трябват действия не само от София, но и на международно ниво. В този смисъл трябва да кажем и за още по – голямо подобряване на трасграничното сътрудничество с Румъния.

Приоритет е нов начин на финансиране на културните институции, така че да не остават средствата само в София, а и русенските опера, театър, а и библиотеката да получат необходимите средства, за да функционират още по – добре.

Ще се предприемат конкретни мерки срещу обезлесяването и ерозията по брега на Дунава. Проблемът изключително много се задълбочава особено при Мартен и където трябва наистина да се предприемат бързи действия.

Така че започвам „по конспекта“, както се казва, и се надявам много и съм сигурен, че новото правителство на България, което ще се конституира сега, най – сетне ще обърне погледа си към Русе като естествен мотор на развитие на цяла Северна България. Това е нашата мисия!

Г-н Зарков, коя е най – неотложната задача, която по възможност заедно с кмета на Община Русе ще трябва да се реши или в края на тази година или в началото на следващата, за да може да се усети веднага от русенци?

С кмета на Русе Пенчо Милков и с общинската администрация, и с новата областна такава, трябва да започнем моментално да работим по изготвянето на държавния бюджет за следващата година, където за Русе да залегнат достатъчно средства, за да могат да се извършват неща, които не са по силите на общината. Надали ще успеем, но трябва да започнем дебата за финансовата децентрализация и да продължим да настояваме част от таксата за преминаване на Дунав мост да остава на разположение на местните власти. Това надали ще стане още сега, но този дебат трябва да започне още сега, за да можем да очакваме скорошна реформа в тази сложна сфера.

Струва ми се, че за такива предложения ще срещнем одобрение от Националното сдружение на общините в Република България, а, надявам се, и от новия министър на финансите, който и да е той.

Г-н Зарков, бихте ли споделили какво се случва с Вашата кандидатура за председател на БСП?

Пред БСП стоят тежки изпитания. От една страна влизането ни във властта е едновременно възможност и риск. Ние трябва да допринесем за това да сме социалния вектор на това правителство. От друга страна е видно, че резултатите на изборите ни бяха много тежки и се налагат промени. Знаете, че председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, която ще бъде констатирана на 22 януари от конгреса и ще започне процедурата по пряк избор на председател. На тази процедура аз ще бъда кандидат за председател на БСП и се надявам да има и други кандидати. Ще разчитам на подкрепата на всички социалисти и особено важно за мен е мнението на русенските социалисти, с които през годините установихме добро разбирателство и контакт.

Материалът Народният представител Крум Зарков: Надявам се много и съм сигурен, че новото правителство на България ще обърне погледа си към Русе като естествен мотор на развитие на цяла Северна България е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments