В Художествената галерия ще бъде представена изложба по проект „Под патината на времето. Реставрация на 34 творби от фонда на ХГ – Русе“

В Художествената галерия ще бъде представена изложба по проект „Под патината на времето. Реставрация на 34 творби от фонда на ХГ – Русе“

Русе

Регионални новини / Русе 75 Views 0

Време за прочитане: < 1 мин.

В Художествената галерия ще бъде представена изложба по проект „Под патината на времето. Реставрация на 34 бр. творби от фонда на ХГ – Русе“ на 03.08.2021 г., вторник от 18 ч., ул. „Борисова“ 39.


Проектът е изцяло финансиран по програма на Министерството на културата, тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.
Включва избрани творби от фонда, постъпили в първите години от набирането на колекцията и крайно нуждаещи се от реставрация. Те са непоказвани десетилетия именно заради тяхното състояние. Публиката ще може да види селекцията, която представя българското изкуство в периода 40 – 50-те години на 20. век. Включени са имена като Димитър Гюдженов, Никола Ганушев, Крум Иванов, Васил Стефанов – Чилито, Марчо Киров, чиито творби ще „изгреят“ след работата на реставратора Татяна Трифонова. За работата си тя казва, че е търси възможно най-малка, но достатъчна намеса, за да блеснат произведенията пред очите на любителите на изобразителното класическо изкуство. След като са рамкирани, те оформят една изложба-бижу на фона на бързо променящото се ежедневие.


Проектът предвижда гостуването на изложбата в Художествена галерия – Казанлък и онлайн представяне, в което ще се включат и работни кадри от процеса на реставрацията.


Изложбата ще продължи до средата на август, след което Галерията подготвя изложба по повод 100 години от рождението на Георги Чендов, първият директор на културния институт.

Материалът В Художествената галерия ще бъде представена изложба по проект „Под патината на времето. Реставрация на 34 творби от фонда на ХГ – Русе“ е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments