Зелен сертификат за посещение на обекти на закрито в България от днес

Зелен сертификат за посещение на обекти на закрито в България от днес

Русе

Регионални новини / Русе 33 Views 0

Време за прочитане: < 1 мин.

От четвъртък (21.10.2021 г.) в България влизат нови противоепидемични мерки, които предвиждат всички дейности, които се извършват на закрито, да могат да се изпълняват само при наличието на зелен сертификат. Зеленият сертификат включва документ за завършен ваксинационен курс или сертификат за преболедуване, или отрицателен тест за Covid-19, валиден 48 часа. Той ще важи за посещение на всички обекти на закрито – кина, концерти, циркови представления, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнеси, спортни зали, закрити басейни, заведенията за хранене и развлечения, хотели.

Не се предвижда за пътуване в обществения транспорт да се изисква сертификат.

Сертификат няма да е необходим за влизане в магазини, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, офиси на куриери, застрахователи, и телекомуникационни оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в търговски центрове.

В заповедта пише още, че се преустановява се провеждането на конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други мероприятия с такъв характер. Спират се присъствените занятия в университетите, както и в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население.

Пълния текст на заповедта вижте тук.

Материалът Зелен сертификат за посещение на обекти на закрито в България от днес е публикуван за пръв път на Rousse.Info - Новини и събития от Русе и Русенска област.

Comments